mandag den 3. juni 2013

Sigurd Surdej

Lige et lille indlæg om vores køleskabs beboer gennem de sidste 5 måneder. Han hedder Sigurd surdej og har flittigt bidraget til hjemmebagt rugbrød til børnene og Martins madpakke, samt surdejsboller eller surdejsbrød til morgenmaden 

Jeg selv spiser ikke rugbrød, men er efterhånden blevet ret vild med at bage med surdej. Det hele er faktisk startet med, at de eneste muligheder for at købe rugbrød i Grønland er et meget lille udvalg af de fabriksfremstillede rugbrød vi kender fra Danmark. Her er de bare på frost, og et levebrød koster omkring 35 kr. Derudover kan man købe rugbrød i Brugsen eller Pissifik's bagerafdelinger, som dog er lidt billigere, men det bliver ret hurtigt tørt og kedeligt. Der er nogen som mener det skyldes luftfugtigheden er meget lav.....What ever.....nu skulle vi prøve med at bage selv på surdej. Jeg var egentlig mest spændt på om det var til at holde liv i sådan en surdej.

Opskriften er Meyers surdej:

9 dl kold vand
150 g hvedemel
75 g grahamsmel
75 g rugmel

  • Ingredienserne hældes sammen i en skål og piskes godt sammen.
 Bemærk det er en meget tynd surdej
  • Dejen hældes i en beholder, og dækkes til med et klæde så den stadig kan ånde.
  • Opbevares ved stuetemperatur omkring 10 dage ( alt efter temperatur kan den allerede være klar til brug efter 4-5 dage)
  • Dejen skal piskes 3 gange dagligt ca. 1. min. (Husk at rør helt i bunden af beholderen)

Den skal dufte som en god kraftig mørk øl og boble når den er helt klar. Jeg opbevare Sigurd surdej i køleskabet og bruger af den ca. 1 gang i ugen eller hver 14 dag. Hver gang jeg har bagt frisker jeg den gerne op med samme mængde som jeg har brugt til bagningen.

Her er lige opfrisker mængden ved brug af 1 dl surdej:

1 dl = 0,75 dl vand, 12 hvedemel (1,5 spsk), 6 g rugmel (2 tsk.) og 6 g grahamsmel (2 tsk)

 Tips til opbevaringen:

Surdej kan holde sig ca. 14 dage i køleskabet. Går der længere mellem dine bagninger kan den fryses ned. Husk at tage den ud dagen før du skal bage

Vores Sigurd surdej er lige rundet 5 måneders jubilæum i vores køleskab, og med Kenwood køkkenmaskinen tager det næsten ingen tid at lave rugbrød selv og de smager 100 gange bedre end det vi kan købe.


Opskriften på vores favorit rugbrød er:

Godt gammeldags rugbrød og minder om Camilla Plums opskrift på "Mogens rugbrødet"

Opskriften er følgende når man har sig en surdej i køleskabet.

1. dag
300g hvedemel
900g rugmel
1,2 l vand
2 spsk salt
350 g surdej


  • Bland rugmel og hvedemel. 
  • Vandet røres i lidt af gangen
  • Rør salt og surdej sammen med de øvrige ingredienser


Dejen stilles på køkkenbordet til hævning tildækket 1 døgn

2. dag
1 dl øl gerne mørk eller malt
1 dl vand
1 spsk farin, maltekstrakt eller mørk sirup
200 g flækkede rugkerner
200 g rugmel
100 g hørfrø
100 g solsikke kerner


  • Rør alle ingredienserne i dejen fra dagen før og fordel dejen i let smurte forme.
  • Stil dem til hævning til de er hævet pænt op til kanten.
De kan evt. pyntes med birkes eller som på billedet med solsikkekerner inden de sættes i ovnen og bages

Jeg bager min ved 165 grader varmluft ca. 55 min, men tiden skal tilpasses alt efter formens størrelse.

Når brødet er færdigbagt sættes de til afkøling og overfladen smøres med en klat kold smør, så brødet bliver flot gylden.

God fornøjelse

Takuss

Ingen kommentarer:

Send en kommentar