mandag den 22. oktober 2012

Strandede isskosser


Godthåbfjorden er en af verdens største fjordsystemer, og strækker sig over 100 km ind i landet bag Nuuk. Man siger, at hele Danmarks areal kan være i fjordsystemet. Isfjorden ligger længst inde, hvor der fra isbræer brækker is af fra indlandsisen som flyder forbi Nuuk. De mindre klumper klassificeres som isskosser og de lidt større som isfjelde. Kun de helt store kaldes isbjerge, men dem er der ingen af her omkring.

Cyron har fundet en lille iskrystal
Isskosser i sig selv er en helt videnskab, for der findes mange forskellige typer is seneste leksikon fra DMI oplyser om 154 slags is. Jeg er absolut ikke ekspert på området, men nøglen er at forstå hvordan isen er formet og grundlæggende er her de 3 vigtigste typer af is man støder på når man observere isbjerg i Grønland. Der skelnes mellem Gletcher is, Basal is og blå is.


Jeg selv, er  mest vild med de blå isskosser, som kan ses på nedenstående billede, men de er dog smukke og skulpturelle alle på hver deres måde. Børnene kan få utrolig lang tid til at snakke om, hvad de forskellige isskosser forestiller, så her får i lige lidt billeder af alle de strandede isskosser.  


Da der her i fjordsystemet er tidevand, som skifter 2 gange i døgnet og vandstanden kan svinge med hele 4 m. fra lavvande til højvande er det medvirkende til at isskosserne strander. Og den seneste uges tid har der været et væld af isskosser som kommer flydende inde fra indlandsisen.



Som i kan se på nedenstående billede er der isskosser så langt øjet rækker....





 
Her er et par børn, som er dybt imponeret over, at stå og klappe på en kæmpe isskosse
Tja.... Og her er Martin, så vist igang med at lave en fotoshoot alt imens jeg nyder synet af de vildt imponerende skulpturelle isskosser






 Her med udsigt ud mod Sermitsiaq......
Og Melanie, som nyder det smukke vejr.....





Nedenstående billede er fra nødhavnen, men det kunne godt være man lige skulle have skovlet lidt isskosser væk inden den kan benyttes....




Jeg tror aldrig jeg bliver træt af at betragte is, og slet ikke når det er den smukke blå is, og det utrolige  kræfter der er i noget det ser så smukt, kunstnerisk og fredfyldt ud. Bedst som de ligger og knitre i vandoverfladen lyder der kæmpe brag når de flækker.

Takuss fra Nuuk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar