søndag den 7. april 2013

Tikilluarit til Narsarsuaq.....

Narsarsuaq er en lille bygd beliggende i Kujalleq Kommune på Grønlands sydspids. Den rummer på nuværende tidspunkt ca. 160 indbygger, hvor største delen af indbyggerne er beskæftiget med driften af Narsarsuaq lufthavn eller servicefaciliteter. Lufhaven i Narsarsuaq er sydgrønlands hovedlufthavn.

Bygdens navn betyder "Den store slette" Lufthavnen blev etableret tilbage i 1941 af det amerikanske forsvar. Og under højdepunktet i 2 verdenskrig var der beskæftiget omkring 4.000 amerikaner til at holde basen i drift.  

Der blev også under 2 verdenskrig etableret et kæmpemæssigt hospital. Her blev hård sårede soldater placeret, da man vurderede, at det ikke var godt for krigsmoralen såfremt de kom hjem på amerikanske sygehuse. I dag er der kun pejseskorsten tilbage, da alle bygninger er revet ned, og alt det planker og tømmer, samt andre anvendelige ting som kunne bruges i det ellers så "træløse" Grønland blev givet til Inuit fåre hyrder. 

Velkommen til Narsarsuaq Maja.... Ganske gæstfri og imødekommende uddeler Aannuaq fra Pilersuisoq hentede  mig i lufthavnen, for at sørge for indkvartering på Hotellet.....Og sikke en velkomst, da døren til den gamle varevogn blev trukket til side, så jeg kunne smide taske og kuffert bag i bilen var velkomsten et afpelset lam på bukke og en riffel inde bag i bilen. 

Efter arbejdet var klaret blev der lige tid til en lille gåtur i den lille bygd med kameraet på armen inden der skulle spises aftensmad. 





Det som er ret specielt ved den sydlige del af Grønland er, at der er træ. Her er rent faktisk et Arboretum, som i snæver forstand betyder en samling træ. Det skulle efter hvad Aannuaq fortalt mig være tilbage fra amerikaner tiden i Narsarsuaq.


Der var grantræer, fyrtræer og lærketræer.....fantastisk syn.

Og billedet herunder kunne næsten være taget i et dansk sommerhusområde.

Narsarsuaq har også et lille museum, som kun har åben i turist sæson, så desværre måtte jeg nøjes med, at betragte udefra.



Statuen på billedet herunder er hugget i Grønlandsk granit af Jens Kjeldsen fra Aasiaat. Det skulle forestille Erik den Røde til hest. Han bukker sig ned efter sin søn Leif, for at løfte ham op på hesten. Eriks kone Tjodhilde holder hesten ved hovedet. Statuen er udlånt til Blue Ice 5. juni 2007.


Billedet er taget fra den anden side af statuen.

Her et billede af lærketræerne, som tidligere taget tæt på.



Flotte fyr, med smukke grønne forårsfarver.


Og når man kommer uden for Nuuk, findes der de mest fantastiske malerier i naturen. Det interessante ved Grønland er, at kunsten altid er inspireret af dyrenes og menneskernes land GRØNLAND. Alt har et islæt af deres egen kultur.



De brede vidder

Et symbol på fiskerkultur....


Og et autoværn lavet med de materialer man nu havde til rådighed.


En helikopter på vej til landing i lufthavnen

Og vejen mod havnen, som lige få timer forinden havde besøg af Knud Rasmussen fra Arktisk kommando


De enorme fuel tanke med flyfuel


Det lokale kommunekontor, som bære præg af den amerikanske base tid, som også ses når man aflægger Kangerlussuaq et visit. Der var rigtig mange af bygningerne i Narsarsuaq i denne base arkitektur.

Vejret var flot og ikke en sky på himlen, hvilket senere på turen skulle vise sig helt anderledes.
Efter en overnatning på Hotel Narsarsuaq skulle næste dag byde på mit livs første helikopter tur, for næste visit Narsaq.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar