søndag den 7. april 2013

Tikilluarit til Narsaq....


Så kom dagen, hvor jeg skulle til Narsaq. Den eneste mulighed for at komme til Narsaq er enten med båd eller med helikopter til byens heliport. Turen vare ca. 20 minutter med helikopter fra Narsarsuaq. Narsaq betyder " Sletten", så nogle af jer der læser med derude har måske allerede gættet det jf. indlæg Tikilluarit Narsarsuaq. Narsaq er en by med ca. 1.550 indbygger - Aannuaq fra Narsarsuaq fortaltet, at betydningen by og bygd skelner mellem ca. 1.000 indbygger.

Opholdet skulle vise sig, at blive lidt længere end forventet.... Og jeg var heldig, at få taget lidt billeder selvom jeg flere gange måtte opgive, at bevæge mig ud i det voldsomme blæsevejr.



Her er ovenstående billedet "Henrik og Malene Lunds Hus" også kendt under navnet "Lunds Hytte". Henrik Lund var kunstnerisk og komponerede salmer, malede med olie og akvarel. Derudover var han også præst. Huset er i dag også en del af Narsaq Museum og åben for offentligheden  



 Kirken i Narsaq er fra 1927 og restaureret i 1980'erne


Lige et billede, hvor man rigtig kan se charmen ved husenes mange forskellige farver....Det spreder en rigtig hyggestemning.



Her var faktisk også haver, og kunstnerisk haveskulptur....


Udsigten udover Narsaq er utroligt smuk med alle de farvede huse. Det tætteste Nuuk kommer på dette fantastiske syn er nok en gåtur i Myggedalen.


Her ligger nogle af lystbådene, som sikkert allerede har været ude på årets første fiskefangst



Mange steder rundt i byen lå der disse enorme fjeldstykker, som mest af alt minder om de kæmpe kampesten vi kende fra Danmark, og de var stort set udsmykket med maling, som bare satte endnu et smuk præg på byen


Her på ovenstående billede ses Royal Arctic Lines havneområde og bygde båden er ankommet med friske forsyninger formentlig.


I Narsaq findes Grønlands eneste slagteri Neqi, som man kan se noget af på ovenstående billede. Den blå bygning med det grønne og hvide skilt. I efteråret bliver bragt tusindevis af får til fra alle fårholdersteder i syd grønland. 


Lidt flere  malede fjeldstykker..... 


På billedet ovenfor ses en "Tørvemurshytte", som også er tilhørende Narsaq museum. Den er rekonstrueret med hjælp fra ældre Narsaq borger. Denne hustype har rødder tilbage til både de Thuleeskimoiske cirkulære enkelthuse fra omkring 1350 og storfamiliernes fælleshuse fra omkring 1800. Narsaq museums udgave repræsentere den boligform, som var almindelig for den udvidede - og fastboende - kernefamilie i 1900-tallet. Det sidste originale tørvehus i byen blev nedrevet i 1960.


Udsigt ud over nogle af de syd grønlandske landbrugsarealer i Narsaq



Ravnene der leger i stilhed før stormen.....



Igen.....malede fjeldstykker


Og for Martin skyld en tur forbi Brugseni i Narsaq....


Efter ca 3 døgn, hvor jeg havde siddet vejrfast pga. kraftig stormvejr.....Er det tid til afgang mod Narsarsuaq i helikopter og videre mod Nuuk....Efter en rejse på næsten 10 timer ankom jeg længe ventet af mand og børn.....Gab sikke en ventetid efter, at syd grønland har været i lock out 3 døgn.


Her lige et billede af Heliportens landingsplads i Narsaq.
Tak for endnu en oplevelsesrig tur


Takuss....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar