torsdag den 11. april 2013

Tupilak samlingen


I forbindelse med de rejser jeg har været på rundt i Grønland er der opstået en mission som gerne skal udføres.

Missionen er, at der skal bringes en Tupilak med hjem fra hvert nyt sted jeg har været. Det gælder selvfølgelig også, hvis det er i forbindelse med, at familien oplever nye steder (byer og bygder). Jeg vil derfor lige dele de sidste par Tupilakker fra turen Narsarsuaq /Narsaq.


Ovenstående Tupilak er fra Narsaq og købt i deres lokal kunstværksted. Den er lavet af rentak - historien om Tupilaken kan ses i dette indlæg Velkommen til Sisimiut...og på gensyn


Da sidste rejse var besøg to steder var det også to Tupilakker, som skulle bringes med hjem. Det lille vidunder på ovenstående billede er fra Narsarsuaq og må også siges, at det var den sværeste at få fat på, da bygden var vinterlukket. Den er købet i lufthavnen på hjemturen, hvor kiosken udover at sælge pølser, slik, kaffe og sodavand mv. også havde et lille udvalg af Tupilakker.....så Mission Complet.

Bogen i baggrunden er den nye udgivelse fra Carsten Egevang med helt fantastiske sort/hvid billeder taget i Ittoqqortoormiit (scoresbysund) i Øst Grønland, bogen indeholder også en kort beskrivelse af at leve et liv i en tyndbefolket og isoleret bygd, med 800 km til nærmeste beboede område.


Takuss

Hæklet pulsvarmer


For et stykke tid siden fik jeg bestilt disse 3 fantastiske hæklebøger af Sidsel Sangild via hendes blogside www.paakrogen.wordpress.com. Jeg er vild med hendes hæklemode og har nu fået taget mig mod til at spring ud i lidt mere kompliceret projekter med hæklenålen.


Denne gang skulle det så være noget jeg selv fik glæde af, og det ente med disse hæklede pulsvarmere


Nu er vintersæsonen godt nok ved at være på retur, men så er jeg sikker på de med stor glæde skal blive brugt næste sæson.


Jeg har med inspiration fra Jeanettes blog www.lutteridyl.blogspot.dk tilføjet den lille lyselilla farvede stribe.

Takuss.

Aftentur i kolonihavnen



I går aftes skulle Cyron hentes hos sin bedste legekammerat, og der var lige lidt tid inden bussen kørte til Qinngorput, så vi besluttede os, at gå en tur ned i kolonihavnen, som var fyldt med isskosser.


Ovenstående billede er udsigten over mod kolonihavnen og museumsbygningerne. Oppe bagved ses Tuapannguit tårnene


Udsigt mod det gamle SANA (sygehus) og Hans Egedes hus. Langt ud i det fjerne på fjeld toppen ses også Hans Egede spejde ud over vandet.

Ude i horisonten ses Royal Arctic Lines fragt skib på vej mod havnen.


Her er Melanie den lille Nummiut, med havets moder og endnu et Royal Arctic line skib på vej i havn i baggrunden. På gåturen så vi nogle af de lokale grønlandske drenge kravle ud på isskosserne imens de tog billeder af hinanden, hvilket vi måtte pointere for børnene, at det er ganske farligt.....og er dermed Namik.


Kajakerne ligge klar til, at foråret kommer, så de kan komme i vandet.


Fine iskrystaler




Det sidste glimt af solen ses helt ude i horisonten over nordlandet


Masser isskosser, samt stor aktivitet af fugle.


Her er Cyron nede i et gammelt lystbådshavne areal i nærheden af kolonihavnen.


Mon snart det bliver til vandfald igen. Det er egentlig en smeltevandskanal, som føre smeltevandet under vejen.

Takuss fra Nuuk

søndag den 7. april 2013

Tikilluarit til Narsaq....


Så kom dagen, hvor jeg skulle til Narsaq. Den eneste mulighed for at komme til Narsaq er enten med båd eller med helikopter til byens heliport. Turen vare ca. 20 minutter med helikopter fra Narsarsuaq. Narsaq betyder " Sletten", så nogle af jer der læser med derude har måske allerede gættet det jf. indlæg Tikilluarit Narsarsuaq. Narsaq er en by med ca. 1.550 indbygger - Aannuaq fra Narsarsuaq fortaltet, at betydningen by og bygd skelner mellem ca. 1.000 indbygger.

Opholdet skulle vise sig, at blive lidt længere end forventet.... Og jeg var heldig, at få taget lidt billeder selvom jeg flere gange måtte opgive, at bevæge mig ud i det voldsomme blæsevejr.



Her er ovenstående billedet "Henrik og Malene Lunds Hus" også kendt under navnet "Lunds Hytte". Henrik Lund var kunstnerisk og komponerede salmer, malede med olie og akvarel. Derudover var han også præst. Huset er i dag også en del af Narsaq Museum og åben for offentligheden  



 Kirken i Narsaq er fra 1927 og restaureret i 1980'erne


Lige et billede, hvor man rigtig kan se charmen ved husenes mange forskellige farver....Det spreder en rigtig hyggestemning.



Her var faktisk også haver, og kunstnerisk haveskulptur....


Udsigten udover Narsaq er utroligt smuk med alle de farvede huse. Det tætteste Nuuk kommer på dette fantastiske syn er nok en gåtur i Myggedalen.


Her ligger nogle af lystbådene, som sikkert allerede har været ude på årets første fiskefangst



Mange steder rundt i byen lå der disse enorme fjeldstykker, som mest af alt minder om de kæmpe kampesten vi kende fra Danmark, og de var stort set udsmykket med maling, som bare satte endnu et smuk præg på byen


Her på ovenstående billede ses Royal Arctic Lines havneområde og bygde båden er ankommet med friske forsyninger formentlig.


I Narsaq findes Grønlands eneste slagteri Neqi, som man kan se noget af på ovenstående billede. Den blå bygning med det grønne og hvide skilt. I efteråret bliver bragt tusindevis af får til fra alle fårholdersteder i syd grønland. 


Lidt flere  malede fjeldstykker..... 


På billedet ovenfor ses en "Tørvemurshytte", som også er tilhørende Narsaq museum. Den er rekonstrueret med hjælp fra ældre Narsaq borger. Denne hustype har rødder tilbage til både de Thuleeskimoiske cirkulære enkelthuse fra omkring 1350 og storfamiliernes fælleshuse fra omkring 1800. Narsaq museums udgave repræsentere den boligform, som var almindelig for den udvidede - og fastboende - kernefamilie i 1900-tallet. Det sidste originale tørvehus i byen blev nedrevet i 1960.


Udsigt ud over nogle af de syd grønlandske landbrugsarealer i Narsaq



Ravnene der leger i stilhed før stormen.....



Igen.....malede fjeldstykker


Og for Martin skyld en tur forbi Brugseni i Narsaq....


Efter ca 3 døgn, hvor jeg havde siddet vejrfast pga. kraftig stormvejr.....Er det tid til afgang mod Narsarsuaq i helikopter og videre mod Nuuk....Efter en rejse på næsten 10 timer ankom jeg længe ventet af mand og børn.....Gab sikke en ventetid efter, at syd grønland har været i lock out 3 døgn.


Her lige et billede af Heliportens landingsplads i Narsaq.
Tak for endnu en oplevelsesrig tur


Takuss....

Tikilluarit til Narsarsuaq.....

Narsarsuaq er en lille bygd beliggende i Kujalleq Kommune på Grønlands sydspids. Den rummer på nuværende tidspunkt ca. 160 indbygger, hvor største delen af indbyggerne er beskæftiget med driften af Narsarsuaq lufthavn eller servicefaciliteter. Lufhaven i Narsarsuaq er sydgrønlands hovedlufthavn.

Bygdens navn betyder "Den store slette" Lufthavnen blev etableret tilbage i 1941 af det amerikanske forsvar. Og under højdepunktet i 2 verdenskrig var der beskæftiget omkring 4.000 amerikaner til at holde basen i drift.  

Der blev også under 2 verdenskrig etableret et kæmpemæssigt hospital. Her blev hård sårede soldater placeret, da man vurderede, at det ikke var godt for krigsmoralen såfremt de kom hjem på amerikanske sygehuse. I dag er der kun pejseskorsten tilbage, da alle bygninger er revet ned, og alt det planker og tømmer, samt andre anvendelige ting som kunne bruges i det ellers så "træløse" Grønland blev givet til Inuit fåre hyrder. 

Velkommen til Narsarsuaq Maja.... Ganske gæstfri og imødekommende uddeler Aannuaq fra Pilersuisoq hentede  mig i lufthavnen, for at sørge for indkvartering på Hotellet.....Og sikke en velkomst, da døren til den gamle varevogn blev trukket til side, så jeg kunne smide taske og kuffert bag i bilen var velkomsten et afpelset lam på bukke og en riffel inde bag i bilen. 

Efter arbejdet var klaret blev der lige tid til en lille gåtur i den lille bygd med kameraet på armen inden der skulle spises aftensmad. 





Det som er ret specielt ved den sydlige del af Grønland er, at der er træ. Her er rent faktisk et Arboretum, som i snæver forstand betyder en samling træ. Det skulle efter hvad Aannuaq fortalt mig være tilbage fra amerikaner tiden i Narsarsuaq.


Der var grantræer, fyrtræer og lærketræer.....fantastisk syn.

Og billedet herunder kunne næsten være taget i et dansk sommerhusområde.

Narsarsuaq har også et lille museum, som kun har åben i turist sæson, så desværre måtte jeg nøjes med, at betragte udefra.



Statuen på billedet herunder er hugget i Grønlandsk granit af Jens Kjeldsen fra Aasiaat. Det skulle forestille Erik den Røde til hest. Han bukker sig ned efter sin søn Leif, for at løfte ham op på hesten. Eriks kone Tjodhilde holder hesten ved hovedet. Statuen er udlånt til Blue Ice 5. juni 2007.


Billedet er taget fra den anden side af statuen.

Her et billede af lærketræerne, som tidligere taget tæt på.



Flotte fyr, med smukke grønne forårsfarver.


Og når man kommer uden for Nuuk, findes der de mest fantastiske malerier i naturen. Det interessante ved Grønland er, at kunsten altid er inspireret af dyrenes og menneskernes land GRØNLAND. Alt har et islæt af deres egen kultur.



De brede vidder

Et symbol på fiskerkultur....


Og et autoværn lavet med de materialer man nu havde til rådighed.


En helikopter på vej til landing i lufthavnen

Og vejen mod havnen, som lige få timer forinden havde besøg af Knud Rasmussen fra Arktisk kommando


De enorme fuel tanke med flyfuel


Det lokale kommunekontor, som bære præg af den amerikanske base tid, som også ses når man aflægger Kangerlussuaq et visit. Der var rigtig mange af bygningerne i Narsarsuaq i denne base arkitektur.

Vejret var flot og ikke en sky på himlen, hvilket senere på turen skulle vise sig helt anderledes.
Efter en overnatning på Hotel Narsarsuaq skulle næste dag byde på mit livs første helikopter tur, for næste visit Narsaq.