torsdag den 6. september 2012

Grønlandsk nødrednings helikoptere....


I Grønland må være et permanent nødberedskab, der hele tiden står parat. Folk kommer i nød på alle mulige tidspunkter af døgnet, året rundt. 25 maj 2012 skulle der have været underskrevet en aftale med den danske stat. Grønlands permanente, såkaldte SAR-nødberedskab er en opgave, som den danske stat har ansvaret for. Fra årsskiftet står myndighederne i Grønland reelt uden mulighed for at redde nødstedte til havs med civile helikoptere, f.eks. hvis et passagerskib forliser, eller der sker en ulykke på en rejetrawler.




Staten har påtaget sig at betale hovedparten af udgifterne på godt 30 mio. kr. årligt til operatøren, flyselskabet Air Greenland, ejet af Grønlands Selvstyre. Men endnu er der ingen kontrakt indgået med selskabet. Efter planen skal Air Greenland stille med to moderne, nye redningshelikopterne til afløsning af de to udtjente Sikorsky-redningshelikoptere. Beredskabet dækker et område, der er 50 gange større end farvandene omkring Danmark. - Det er ikke rimeligt, hvis borgerne i Grønland og Danmark ikke bliver behandlet ens, da vi i Grønland indgår i rigsfælleskabet. Det vækker meget bekymret over, at vi snart ikke længere har et civilt søredningsberedskab


Langsom arbejdsgruppe:
Flyselskabet har allerede bestilt to nye moderne redningshelikoptere. Men hvis staten ikke inden længe indgår en kontrakt med Air Greenland, bliver de lejet ud til offshore-aktiviteter i olieindustrien andre steder i verden. Ifølge Berlingskes oplysninger skyldes miséren tilsyneladende, at fire ministerier leger kispus med hinanden i en langsomt arbejdende arbejdsgruppe. Her har folk fra Stats-, Finans-, Forsvars- og Justitsministeriet i mere end ét år diskuteret frem og tilbage uden at kunne finde ud af, hvem der fremover skal betale nødredningstjeneste.

Det der vækker allerstørst harme for mig som dansker bosat i Grønland er, at man fra danmark kender den store debat om storsygehuset i Gødstrup ved Herning, hvor bosatte i bl.a Thyborøn og Haboøer råber op om, at de har langt til det nærmeste sygehus, og straks "fodre man dem med en redningshelikopter for at lukke munden på dem". De kan trods alt starte bilen og køre mod Herning. Denne mulighed er ikke tilstedeværende på nogen måde her i Grønland.
Såfremt sygehusene her i landet ikke kan varetage en opgave, skal man ligelede sendes til rigshospitalet i København. Så jeg synes det mindste de danske ministre kunne gøre var, at få bragt kontrakten om nødhelikoptere i Grønland på plads, og vis borgerne i Grønland, at man gerne vil bevare et godt rigfællesskab og man ikke kun som minister besøger Grønland og lover guld og grønne skove og fik en fin "ferie" ud af det på danskernes regning. 

Det er dybt kritisabelt, at der endnu ikke er fundet en løsning. Det haster med en afklaring, såfremt der fremover skal være et civilt redningsberedskab, som er livsnødvendig.

Takuss

Ingen kommentarer:

Send en kommentar