tirsdag den 18. september 2012

Det dansende nordlys

Nu er der rigtig dansende nordlys kommet, efter vi i august så hvid gullige dansende skyer på himlen var vores opfattelse af nordlyset meget skuffende, men efter søndag aftens helt fantastiske grønlige dansende nordlys, må vi konstatere, at det først er når kulden har arbejdet sig gennem støvlerne, at man endelig tager sig sammen til at løsrive sig fra nordlysets sceneri, flytter fødderne og kommer indendøre igen.

Den videnskabelige forklaring på aurora borealis eller ”Nordlys” er temmelig bøvlet. Men det er ligetil nærmest at falde i svime over det fantastiske skue som dette naturens underværk kan give én.

Her er dog en meget forkortet forklaring af hvad der skyldes det helt fantastiske syn af dansende nordlys.

Nordlys er lys fra atomer og molekyler i 100-300 kilometers højde, der rammes af elektrisk ladede partikler fra en solstorm. Nordlys forekommer oftes i grønlige og rødlige farver og kan bedst sammenlignes med levende lys i vinden eller blafrende gardiner i grønlige nuancer. Grønland er et af de bedste steder i verden at observere nordlys.



Billedet er taget ca. 22.30 d. 16/9-2012 fra vores altan i Asiarpak, Nuuk
 Nordlyset optræder egentlig året rundt, men det ses ikke om sommeren i Grønland på grund af midnatssolen. Det ses oftes omkring midnatstid og opleves bedst på en mørk klar nattehimmel fra september og frem til begyndelsen af april.



Billedet er taget ca. 22.30 d. 16/9-2012 fra vores altan i Asiarpak, Nuuk
 Nordlyset har gennem tiderne været omgærdet i megen mystik, og mange myter har deres oprindelse i dets lys- og farvespil. Inuitternes gamle sagn- som de dog nok mest brugte til at få børnene indenfor og i seng om aftenen- var at nordlys var onde onder, der fløj rundt på nattehimlen.
Billedet er taget ca. 22.30 d. 16/9-2012 fra vores altan i Asiarpak, Nuuk
Andre gamle sagn fra Inuitterne lyder, at når nordlyset danser på himlen, betyder det, at de afdøde spiller fodbold med et hvalroskranie. I dag mener visse folkeslag, at børn bliver særlig intelligente, hvis de er undfanget under nordlysets magiske lysskær.

Billedet er taget ca. 22.30 d. 16/9-2012 fra vores altan i Asiarpak, Nuuk
Myter, sagn eller ej, man holder nok aldrig op med at beundre nordlyset, som det lyser op i de mørke vinternætter. Men den allerførste gang man oplever det udfolde sig i al sin vælde og skønhed, dén kan næsten ikke undgå at stå som noget særligt.


I der følger med på bloggen kan få et lille indblik i nordlyset. Jeg har uploadet en lille video fra youtube, men det er ikke helt det samme som at opleve dette naturfænomen live.

God fornøjelse


Mange polarhilsner 
fra os alle 4 i Nuuk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar