onsdag den 13. marts 2013

Danmarks kendskab til Grønland....


I går havde Grønland valg, og det gav stor medie opmærksomhed i Danmark. Det har medført en del bommert fra journalister, som ikke havde sin baggrundsviden helt på plads inden udgivelse af artikler og nyheder. Til jer der ikke har set indslaget fra TV2  news og politiken er der lige et resume fra vores egen avis Sermitsiaq. DR vidste til gengæld, hvilket der var det rigtig flag, men fik det dog vendt på hovedet..... Så her er lige lidt til lattermusklerne



Grønlandsk valg driller 

danske medier

Interessen har været stor for det grønlandske valg, 
men hvad ved danskerne faktisk om Grønland?



Dagens valg til Inatsisartut har været fulgt tæt af de danske medier, hvoraf flere af dem har haft repræsentanter i Nuuk for at dække begivenheden. Både TV2 og DR har haft en fast plads i Grønlands kulturhus, Katuaq, hvorfra de i løbet af dagen har rapporteret.
En af grundene til at netop dette valg har så stor bevågenhed, er at Grønland i disse år står overfor en række store beslutninger i forbindelse med råstoffer og debatten om grønlands selvstændighed.
I løbet af dagen er der dog sneget sig et par større fejl ind i dækningen af valget. Dagbladet Politiken lagde ud med i deres formiddagsartikel at skrive:
- Man kan ikke stemme andre steder end her, og derfor har bystyret arrangeret gratis bustransport til dem, der kommer langvejsfra i landet, som hovedsageligt består af nogle få storbyer og en række meget mindre bygder.
Denne fejl blev dog forholdsvis hurtigt rettet, så de ikke i længere tid fik udstillet den udsendte rapporters uvidenhed. Dette billede afspejler desværre meget godt den uvidenhed der er udbredt blandt den danske befolkning.
Japansk flag i stedet for Erfalasorput
Tv-kanalen TV2 News brillerede kort efter med i deres nyhedsindslag i dag klokken 12.36 i et indslag om det grønlandske valg at vise et japansk flag i stedet for det grønlandske flag, Erfalasorput.
Det er anden gang i løbet af kort tid, at TV2 fejlagtigt har anvendt et forkert billede i forbindelse med deres nyhedsdækning. Den 26. februar anvendte TV2 Nyhederne i et indslag om den syriske hovedskat, Damaskus, en illustration fra computerspillet Assassin's Creed.
Mikkel Hertz, kanalchef på TV2 News, sender en stor undskyldning til det grønlandske folk for fejlen og understreger, at der ingen onde hensigter er bag fejltagelsen, skriver Politiken på deres netavis.

Tusinde tak for den japanske hilsen, så nu vil vi sige Takuss på grønlandsk herfra;-)

tirsdag den 12. marts 2013

Sømandssoldat ved Arktisk Kommando



Har i dag kunne hente en meget stolt dreng, som har været på besøg på Arktisk Kommando, for at høre om hvad Sømandssoldaterne foretager sig. Der var også rundvisning på en af inspektørskibene.




De fik lov at holde "ægte skyder", som er Cyron's egne ord. Her er han meget koncenteret, men han beroligede dog sin mor med, at der ikke var krudt i.


Der blev  holdt øje med om der var fjender i farvandet




Da vi gik til bussen, var der nye uddannelsesplaner.... Pilot er lagt på hylden til fordel for sømandssoldat.

Takuss

lørdag den 9. marts 2013

Qoornoq i vinterbeklædning


 Her er lige en lille billedserie fra sejltur til Qoornoq i sin vinterbeklædning


Det var super koldt, men en utrolig smuk sejltur, som "slog et smut" forbi Sermitsiaq vandfaldet, som var helt froset til, som ses på billedet her under


 Den løber normalvis om sommeren ned fra toppen af fjeldet som ses på nedenstående billede


Nu er vi ved at ankomme til den lille bygd Qoornoq - navnet betyder " landfast ved lavvande og ø ved højvande

Bygden havde tidligere et stort torskefiskeri og anlæg med tørrehus og tipvognsspor til produktion af tørfisk. Bygden blev nedlagt i 1972 og nu anvendes de bevarede bygninger som feriekoloni og bygden fungere idag som sommerhus område.

 




Da vi ankom kunne vi betragte de enorme isskosser som var grundstødt i bugt ved Qoornoq


Niviaq, som var båden vi sejlede med lægger er til land, så vi havde mulighed for en lille gåtur i det dejlige vejr


  De har et helt lille samfund, og her ses den lokale kirke i Qoornoq



Et af de fantastiske mange små sommerhus hytter, hvor man kan se der benyttes moderne solcelle teknologi.


Hvert år om sommeren har de sommerfest, og i denne forbindelse afholder de også lokal borgmestervalg, så det lille sommerhus samfund har deres helt egen borgmester.


Og når man nu vandre omkring i fjeldet og de små bygder er det ikke et særsyn, at finde rester at de nedlagte jagt bytter. Her under en af terrasserne inde i Qoornoq lå dette fine Moskus kranie




Gammelt falde færdig træ hytte, men den benyttes dog stadig....Måske som det "Lokal byggemarked". For den var fyldt med byggemateriel. Grønlænder er nemlig så godsindet, at har man noget til overs og andre kunne have gavn af det, så skal intet gå til spilde


Isskulptur over alt, hvor man kigger sig omkring


Dette må vist være et "Grønlandsk koøje"


 Is så langt øjet rækker


 Nogle af skosserne er kæmpe store, og man bliver nærmest som "tændstikke mænd" ved siden af


Her holder vores "skipper" lige kaffe pause imens vi nyder det dejlig vejr i land

 Endnu flere isskosser




Her ses en mini udgave af slædhunde slæden, hvor der er monteret ski under. Den benyttes til at slæbe jagtbyttet hjem fra fjeldet i vinterperioden.




Her ses et af husene, som nærmest er bygget helt ind i fjeldet.

En helt fantastisk smuk dag....og nu går turen tilbage til dagligdagen i Nuuk

Takuss

Mig og smølfe vennerne


Her er lige lidt update på Cyron hverdag med smølfe vennerne fra Mikisoq, som desværre snart skal deles på byens skoler. Vi har nu endelig fået besked om, at han skal starte i 1A på Atuarfik Kangillinnguit, hvor Melanie går i 3b på nuværende tidspunkt. Han har dog været så heldig, at Sofus og Vivi fra Mikisoq skal gå i "Karamel Klasse", som Vivi siger.



Her er for tiden er det ret koldt i Grønland med temperaturer på ned til -20 grader i Nuuk området skræmmer ikke smølferne fra en tur på kurrebræt og jeg tror aldrig børnene bliver træt af sneen, for de siger aldrig nej til, at tage på et af de mange kælkebakker i byen. Det skal lige nævnes, at der alle vegne bliver benyttet sne dynger eller fjeldskråninger til at kælke på, og der er nærmest ikke en skråning der er for stejl til at kælke ned ad.


Dette er Ravnebakken, som ligger lige i nærheden af Mikisoq og der er fuld aktivitet med kurrebrættet....nøj hvor det går....der "kluk" grines


Efter sådan en kælketur er det vist tid til, at lave bøffer til "Byg Selv" burger, så smølfe drengene er lige en tur med i køkkenet. 


I Mikisoq er der også en del virksomhedbesøg, så her er Smølfe drengene på besøg hos Isaks mor Karen, som er tandlæge i Nuuk.

Tandlæge stolen skal lige prøves af....og jo den kunne godt bære 5 stærke smølfe drenge. De fik alle et tandtjek og børstet tænder. Cyron var super stolt for der var "NUL" huller og han havde fået sine seks års tænder, "selvom jeg kun er fem år" (citat Cyron)


Efter en hyggelig tur på tandkliniken sluttes dagen af i Katuaq, som er Nuuk's kulturhus med frokost.....